Béke-sziget

Versek, dalok, bölcsességek, idézetek, gondolatok...* "Az vagyok, aki bárki más is lehet, ha hallgat a szívére. Olyan ember vagyok, aki leborul az élet titokzatossága előtt, aki nyitott a csodákra, aki derűsen és lelkesen viszonyul mindenhez, amit csinál." (Paulo Coelho)

Friss topikok

Pierre La Mure, Moulin Rouge

2009.04.23. 11:00 :: Aranyvessző

 

Henri de Toulouse-Lautrec életregénye

Ajánlom mindenkinek, aki szereti az impresszionizmust, a századforduló Párizsának hangulatát.

A Moulin Rouge Henri de Toulouse- Lautrec életét mutatja be, és rajta keresztül a Montmartre világát, a születő impresszionizmus képviselőit.

A könyv magával ragadó, sajátos humora érzékelteti a századforduló lebujainak hangulatát, ahol mosónők táncolták a kán-kánt, majd megismerjük az akkor felépülő Moulin Rouge-t, ahol mindez már nem csak szórakozás, hanem kőkemény üzlet.

Lautrec nemesi család sarja, zseniális festő, aki az elegáns villa helyett egy montmartre-i szobában él, prostituáltakról készít skicceket, néha hetekre beköltözik a bordélyba, és rengeteget tud inni. Azonban valahányszor szerelembe esik, elhangzanak a szörnyű, kijózanító szavak: torz! törpe! A csalódást újabb átmulatott éjszakák követik, míg egészsége kezd megrendülni.
Halálakor érkezik a hír: vágya teljesült, egy képe bekerült a Louvre-ba.

Engem lenyűgözött a könyv hangulata, humora.

~¤~

"Toulouse-Lautrec egészen kiskamasz koráig úgy fejlődött, mint kortársai, bár betegesebb volt náluk. 14 és 15 éves korában egymás után eltörte mindkét lábát, ezután megállt a növésben, testi fogyatékos maradt. Apja, miután megtudta, hogy fia nem lesz képes vele vadászni, lovagolni és más férfias játékokat űzni, többé szinte tudomást sem vett róla. Anyja viszont végig a betegágyánál állt: ekkor alakult ki közöttük a festőt egész életén végigkísérő mély szeretet..."

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://acsendhangjai.blog.hu/api/trackback/id/tr371081622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása