Béke-sziget

Versek, dalok, bölcsességek, idézetek, gondolatok...* "Az vagyok, aki bárki más is lehet, ha hallgat a szívére. Olyan ember vagyok, aki leborul az élet titokzatossága előtt, aki nyitott a csodákra, aki derűsen és lelkesen viszonyul mindenhez, amit csinál." (Paulo Coelho)

Friss topikok

Az élet órarendje...

2009.04.04. 11:22 :: Aranyvessző

 


A kronobiológusok szerint mindennek megvan a maga ideje: a születésnek és a halálnak, a szerelemnek és a szépségnek éppúgy, mint a fájdalomnak és az alvásnak.

~¤~

5.00 óra: A test lassan eléri működési hőmérsékletét, az éjszakai 36,4-ről 37 Celsius-fokra emelkedik. A melatonin nevű alvási hormon termelődése befejeződik, az adrenalin-képződés felkészít az ébredésre.

6.00 óra: Ez a hirtelen halál ideje: a vérnyomás és a szívverés drámaian megemelkedik, ez okozza a reggeli szívinfarktust. De a természet szereti a harmóniát: ebben az időszakban látja meg a napvilágot a legtöbb újszülött.

7.00 óra: A kalória ilyenkor alakul át a leggyorsabban energiává. Aki most úgy reggelizik, mint a király, az nem hízik meg.

8.00 óra: A gyengédség ideje. Az örömöt hozó hormonok termelődése egészen tíz óráig különösen kedvez a szerelemnek. Az emelkedő vérnyomás miatt pulzáló vérerek viszont migrént okozhatnak. Az első jelnél érdemes fájdalomcsillapítót bevenni.

10.00 óra: A mellékvesében képződő, koncentrációt elősegítő hormonok kilökődése fokozza a beszédközpontot és a rövid távú emlékezet teljesítményét. Ez a vizsgák és a megbeszélések ideje.

12.00 óra: A mélypont ideje. A gyomrunk savat termel, előkészül az emésztésre, közben fokozódik a vérellátása. Az agyból hiányzik, a friss vér, ezért elfáradunk. A bőséges ebéd még pilledtebbé tesz. De a könnyű ebéd után is érdemes beiktatni rövid sziesztát, kis sétát.

14.00 óra: Ebben az órában termelődik a legtöbb boldogsághormon. Az endorfin hatására magától megszűnik a fejfájás, vagy a végtagfájdalom. Könnyen döntünk. A legjobb ilyenkor felkeresni a fogorvost, vagy a kozmetikust.

15.00 óra: Játszva tanulunk. A hosszú távú emlékezet csúcsformában van. Az idegen szavak, a telefonszámok megjegyzése nem okoz gondot. A nagy ügyességet kívánó barkácsolás ilyenkor a legsikeresebb, mert az ujjbegyekben található idegvégződések most különösen érzékenyek.

17.00 óra: A sport ideje. A vérkeringés ötödik sebességre kapcsol. Az izomerő harminc százalékkal nagyobb, mint délelőtt.

18.00 óra: Méregszűrő szervünk, a máj kicsit pihen. Mivel a vérellátása csökken, lassabban dolgozza fel az alkoholt. A munka utáni kisfröccsel érdemes egy-két órát még várni. A szénanátha, asztma, gyomorégés és reuma elleni gyógyszerek most a leghatékonyabbak.

20.00 óra: A szervezet takaréklángra kapcsol. Csökken a vérnyomás és a szívverés. Viszont fokozottan reagálunk az illatokra, az érintésre, a zenére és a színekre. Itt az ideje a feszültségoldó fürdőnek. A bőr ilyenkor szomjazza a kényeztetést, krémezést.

22.00 óra: Irány az ágy. A beinduló melatonin-termelődés segíti az elalvást. Leépülnek a káros anyagcseretermékek. Minden szervünk nyugovóra tér, kivéve az immunrendszert, amely most gyürkőzik neki a vírusoknak és a baktériumoknak. Az asztmások készítsék az ágy mellé a sprayt - a szervezet fokozott önvédelme asztmarohamot vonhat maga után.

2.00 óra: Még az sem bírja tovább ébren, aki teával, vagy kávéval eddig kihúzta. A vérkeringés a mélypontra jut, a tüdő fél gőzzel dolgozik. Ilyenkor történik a legtöbb baleset az utakon.

(forrás: nana 2006. 10. 18.)

~¤~

Egészségesebben és kiegyensúlyozottabban él az, aki figyel a belső órájára, bioritmusára. Az éjjelek és nappalok, az apály és dagály, az évszakok váltakozása, vagyis a természet ritmusa kisugárzik az emberi szervezet működésére is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://acsendhangjai.blog.hu/api/trackback/id/tr111045520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása