Béke-sziget

Versek, dalok, bölcsességek, idézetek, gondolatok...* "Az vagyok, aki bárki más is lehet, ha hallgat a szívére. Olyan ember vagyok, aki leborul az élet titokzatossága előtt, aki nyitott a csodákra, aki derűsen és lelkesen viszonyul mindenhez, amit csinál." (Paulo Coelho)

Friss topikok

A szeretetről

2009.04.10. 10:58 :: Aranyvessző

 

 

 


-Mester! Melyikünket szereted legjobban - kérdezték egyszer tanítványai a bölcs, öreg Nagát.

A fehérfejű, hajlott szerzetes ujjait mélyen a szakálla közé rejtette, s hümmögve töprengett, mígnem szeméből vigyor áradt szét az arcán, mint holmi kisfiúén, aki rálelt a meglepetésnek szánt ajándékra a ház egy eldugott sarkában:

-Mindnyájatokat egyformán szeretlek - felelte a Naga mester.

-De mester - akadékoskodtak türelmetlenül a tanítványok - valamelyikünket biztosan jobbal kedvelsz a többinél, mert igyekvőbb, szorgalmasabb, rátermettebb, mint a többiek…

-Előttem mind egy formák vagytok - felelte gyorsan és magabiztosan az öreg tanító - mert a szeretet nem válogat. Minap egy szerzetestársammal ebédelve figyelni kezdtem őt, ahogy az ételt fogyasztja. A pálcikákkal ide-oda dobálta a parányi halakat a tányérján - hol egy kisebb kupac rizst kotor magába, holt egy kis zöldséget vetett helykén a szájába. Mindezt olyan lassan, és olyan unott ábrázattal, hogy eltűnődtem, vajon ha így válogat a falatok között, élvezi-e egyáltalán az evést?

-A szeretet egy bizonyos nézőpontból véletlen szerencse csupán; de véletlenül szeretni nem lehet. A szeretet egy bizonyos nézőpontból mindig egyforma, mert ki is tenne különbséget véletlen és véletlen között? - töprengett el önnön kérdésén Naga mester.

~¤~

"A szeretet az élet."
 
(Móra Ferenc)

~¤~

"Minden csoda alapja a szeretet."
 
(Müller Péter)

~¤~

"A szeretetnek egy csöppje többet ér, mint az értelem óceánja."
 
(Blaise Pascal)

~¤~

"Az ember értékét nem az adja meg, hogy mennyit tud, hanem az, hogy mennyire van benne szeretet."
 
(Szent Ágoston)

~¤~

"Ha nem mutatják a szeretetet, gyakran nem is érzik."
 
(William Shakespeare)

~¤~

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://acsendhangjai.blog.hu/api/trackback/id/tr291057371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása